Destinationen har stängt för säsongen. Strax innan säsongen startar igen kommer sidan att uppdateras med information om utflykter, träfftider m.m.

Sevärdheter Kos

Johanniterborgen

Borgen byggdes av Johanniterriddarna under perioden 1391-1396. Detta är ett måste om du gör en rundtur i staden. Ta god tid på dig och njut av utsikten mot hamnen. Borgen ligger vid hamnen och har sin ingång mot torget bakom taxihållplatsen.

Det arkeologiska museet

På det arkeologiska museet kan du se allt från skulpturer och mosaik till antika fynd från Kos. Muséet ligger vid torget i centrum av Kos stad.

 

Asklepion

Enligt grekisk mytologi valde Asklepios, läkekonstens gud, Kos som sin heliga ö. Här lät han bygga ett helande tempel, som blev vida berömt för sin läkekonst. Dåtidens greker vallfärdade till templet och på området fanns även ett medicinskt centrum. Här kom även Hippokrates att vara verksam för ca 2000 år sedan. Det var här han utvecklade han den moderna läkarvetenskapen med inspiration från Asklepios.

Templet ligger utanför staden på väg upp mot bergen.

 

Hippokrates träd

Vid Johanniterborgen finns Europas äldsta träd. Det sägs att Hippokrates själv lärde sina elever i trädets skugga. Trädet har en gedigen historia och beräknas vara omkring 700 år gammalt.

 

Odeon

I södra delen av Kos stad ligger Odeon, en antik teater från den romerska tiden.

Utgrävningarna

Det finns flera arkeologiska utgrävningar i Kos stad med bland annat ruiner av antika tempel.

 

Upplev Kos

Ön är bara 54 kilometer lång och 11 kilometer bred. Naturen är omväxlande och bjuder på allt från grönt och frodigt landskap till torra, ökenliknande områden och vackra stränder. Ön har det mesta och det bästa är att allt finns inom rimligt avstånd. Du kan ta dig runt Kos på en dag och oavsett var du bor så finns det mesta i närheten.

 

Zia

Området med Zia, Lagoudi och Evangelistria heter Asfendiou. Här kan du njuta av många av de fina grekiska motiv som visas på vykort. Förr i tiden bodde här ca 6 000 invånare som arbetade med lantbruk, men de flesta har idag flyttat in till Kos stad eller andra städer på ön för att arbeta. Idag bor det ca 600 invånare i Zia, vilka i huvudsak utgörs av de äldre som stannat kvar i byn. Ta en kopp kaffe eller en trevlig frukost på någon av de många mysiga tavernorna samtidigt som du njuter av den vackra utsikten.

 

Pyli

Runt torget i Pyli ligger många trevliga tavernor. Här kan du slå dig ner och njuta av någon förfriskning medan du betraktar det lokala stadslivet. På de små vägarna mellan Pyli och gamla Pyli (Paleo Pyli) finns det möjlighet att se vilda sköldpaddor vid dammen på höger sida. Chansen att se sköldpaddorna är som störst under våren, eftersom de söker sig till skuggan under stenar och plantager under sommaren.

Kommer du hit med en tom vattenflaska, kan du fylla den med kallt sötvatten direkt från bergskällorna.

 

Kefalos

När du kör mot Kefalos ser du en liten ö med ett kapell i St. Stefanos-bukten. Det är ett mycket populärt och fotogeniskt motiv. Innan du passerar den sista backen i Kefalos kan du stanna till i den mysiga lilla fiskebyn Kamari. Kefalos är öns gamla huvudstad. Du kan parkera på torget och besöka Kostas väderkvarn, som du finner till höger i backen vid huvudgatan. Väderkvarnen har ägts av samma familj i över 200 år och härifrån har du en fantastisk utsikt där du i klart väder kan se över till vulkanön Nissyros. Från Kefalos kan du köra längre ner mot söder. Här finns det många olika valmöjligheter, men den vackraste naturen finner du om du kör upp på berget.

 

Limnionas

Här finns inte mycket annat än en liten bukt och en äkta grekisk taverna. Till Limnionas åker man främst för att njuta av stillheten. Platsen är perfekt för en middagspaus. Ett tips är att smaka på den dagsfärska fisken.

 

Kardamena

Vägen från Pyli till Kardamena är nio vackra kilometer lång. Var dock uppmärksam på att detta är ett militärt område och att det därför är förbjudet att fotografera. När vägen börjar plana ut på ett lite flackare område kan du se den imponerande borgen som Johanniterriddarna uppförde på 1400-talet. Efter ytterligare två kilometer kommer du fram till Kardamena där du möts av en stor kyrka. Du kan parkera bilen på det lilla torget vid kyrkan. Kardamena är känd för sin fantastiska strand och de många trevliga tavernorna där det serveras god nyfångad fisk.

 

Plaka

Plaka är en vacker skog i närheten av flygplatsen. Hit kommer en hel del greker med sina picknickkorgar för att njuta av en stund i friheten. Framför allt i den heta sommaren är det avkopplande att komma hit och njuta i skuggan av pinjeträden. Här finns även flera vackra påfåglar som går omkring och stoltserar med sina vackra fjädrar.

 

Öluffa

Kos är en perfekt ö att utgå från om du vill luffa mellan de olika öarna. Det finns bra förbindelser med öar som Leros, Patmos, Rhodos och Kalymnos